Skocz do zawartości




Zdjęcie

Wymiana dysku w PS3

PS3 superslim dysk twardy ps3 wymiana dysk hardware laptop sata YLOD

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2205 odpowiedzi w tym temacie

#741 edgorek

edgorek
  • Użytkownicy
  • 49 postów

Napisano 25 wrzesień 2010 - 16:44:05

Cześć.
Jaki maksymalny dysk ps3 jest stanie obsłużyć? Póki co mam 60gb,ale czas kupić coś większego. Myślałem o 1TB. Tylko nie wiem jaki dysk i z jakim wejściem.
Dołączona grafika




#742 Złoleś

Złoleś
  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • Gadu-Gadu
  • Skąd:Kobyłka

Napisano 25 wrzesień 2010 - 17:22:20

Cześć.
Jaki maksymalny dysk ps3 jest stanie obsłużyć? Póki co mam 60gb,ale czas kupić coś większego. Myślałem o 1TB. Tylko nie wiem jaki dysk i z jakim wejściem.


Właśnie prosiłem o edytowanie FAQ w tym temacie jednak autor nie reaguje. Dysk dowolny 2,5". W serwisie SONY powiedzieli, że nie ma ograniczenia sprzętowo co do wielkości dysku. Dysk jest zasilany bezpośrednio z zasilacza konsoli. Największy na tą chwilę w standardowej obudowie dysku 2,5" czyli o grubości 9,5mm to 640GB. Ja we wtorek będe sprawdzał jak z 1TB. Jest grubszy tylko musze fizycznie sprawdzić.czy dysk urusł w góre czy w dól względem portów zasilania i danych SATA. Jeśli góre to lipa, bo nie wejdzie, dysk się zablokuje górną krawędzią. Jeśli jednak dołem, to zmodyfikować koszyczek pozostaje o te 3 mm żeby dysk niżej był zamontowany i wejdzie. Najtaniej dysk jest zakupić na ALLEGRO w TEJ aukcji. 489,15 za dysk w obudowie to super cena (swoją drogą obudowa pasuje wizajnem do PS3). Normalnie WD Caviar Scorpio 1TB na necie kosztuje od 510 do 599 PLN. Obudowe masz żeby stary dysk wykożystac jako dysk przenośny (o ile bierze nie więcej niż 0,55A-takie bez problemu zasilisz z USB. Do tego dyski te mają 5200 obr, więc biorąc pod uwage większą ilość talerzy będzie sie mniej grzał niż 5400 i na pewno mniej niż 7200 obr. 

Edit-wejście SATA-w FAQ napisane, że trzeba zworke wyjąć, żeby wtrybie SATA/150 pracował, ale to bajka. Testowałem w obu konfiguracjach i na nic to nie wpływa. PS3 i tak nie wykorzystuje pełnego transferu tego złącza. (różnica dla 5400 obr przy SATA150 i 7200 obr przy SATA300 przy 2 minutach wczytywania danych wynosi ok 5-7 sekund-sprawdzałem organoleptycznie).

Użytkownik Złoleś edytował ten post 25 wrzesień 2010 - 17:33:04


#743 edgorek

edgorek
  • Użytkownicy
  • 49 postów

Napisano 25 wrzesień 2010 - 17:50:23

Aha.Mnie interesuje tylko i wyłącznie dysk w ps3:) nie chce zewnętrznego. 640gb to tak optymalnie,ale bardziej 1tb by mnie interesował.
Trzeba gdzię przecież muzykę,film i zakupy z ps store gdzieś trzymać. Teraz moje kolejne pytanie brzmi: czy mogę przekopiować dane z 60gb dysku.Mam tam kilka gier z ps store oraz save ,a także demka gier. Mam też kilka kont(na Polskę,Usa,UK,Japan-je również chciałbym przenieść,a nie pamiętam haseł do m@ili.
Dołączona grafika

#744 prart

prart

    Super Użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 445 postów

Napisano 27 wrzesień 2010 - 12:46:24

Aha.Mnie interesuje tylko i wyłącznie dysk w ps3:) nie chce zewnętrznego. 640gb to tak optymalnie,ale bardziej 1tb by mnie interesował.
Trzeba gdzię przecież muzykę,film i zakupy z ps store gdzieś trzymać. Teraz moje kolejne pytanie brzmi: czy mogę przekopiować dane z 60gb dysku.Mam tam kilka gier z ps store oraz save ,a także demka gier. Mam też kilka kont(na Polskę,Usa,UK,Japan-je również chciałbym przenieść,a nie pamiętam haseł do m@ili.

bedziesz potrzebowal zewnetrznego dysku usb o odpowiednio duzej ilosci wolnego miejsca. robisz na nim kopie zapasowa, ktora pozniej przywracasz na nowym dysku.

#745 stachna01

stachna01

    Super Użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 683 postów
  • Gadu-Gadu
  • PSNidstachna
  • Skąd:Wałbrzych

Napisano 27 wrzesień 2010 - 20:55:25

Aha.Mnie interesuje tylko i wyłącznie dysk w ps3:) nie chce zewnętrznego. 640gb to tak optymalnie,ale bardziej 1tb by mnie interesował.
Trzeba gdzię przecież muzykę,film i zakupy z ps store gdzieś trzymać. Teraz moje kolejne pytanie brzmi: czy mogę przekopiować dane z 60gb dysku.Mam tam kilka gier z ps store oraz save ,a także demka gier. Mam też kilka kont(na Polskę,Usa,UK,Japan-je również chciałbym przenieść,a nie pamiętam haseł do m@ili.


Jak zwykle wystarczy poczytać i +- parę postów wcześniej


Pozdrawiam


Jak pomogłem walnij mi plusa lub wyślij flaszkę - byleby nie na koszt odbiorcy

#746 pgiersz

pgiersz
  • Użytkownicy
  • 2 postów

Napisano 28 wrzesień 2010 - 14:23:23

Witam,

dokonałem wymiany  dysku hdd z 80 na 500gb korzystając z 3dysku.

Najpierw z menu zrobiłem kopię zapasową na 3dysku na usb potem wymieniłem dysk na nowy, system wrzucony i przywróciłem dane z tej kopi zapasowej.

Jednak po przywróceniu nie mam aktywnych kont :-(. Wszystkie materiały które kupowałem na różnych kontach PSS są nieaktywne ("uprawnienia autorskie czy jakoś tak wygasły"). Dla części kont pamiętam hasło i usera i mogę aktywować je z poziomu konsoli. Dla części już nie :-(.




Czy to jest normalne, że narzędzie do backupu przenosi konta ale w stanie nieaktywnym?? i trzeba je samemu aktywować na nowym hdd?



#747 polis

polis
  • Newbie
  • 6 postów
  • Gadu-Gadu
  • Skąd:Wrocław

Napisano 28 wrzesień 2010 - 14:33:42

witam chciał bym wymienić dysk w ps3 i mam pytanie czy jak wymienię dysk to będę musiał na nowo instalować softa na ps3.

#748 pgiersz

pgiersz
  • Użytkownicy
  • 2 postów

Napisano 28 wrzesień 2010 - 14:45:42

witam chciał bym wymienić dysk w ps3 i mam pytanie czy jak wymienię dysk to będę musiał na nowo instalować softa na ps3.





Tak, soft jest na hdd więc trzeba go na pena wgrać do katalogu ps3/update (można pobrać ze strony sony) i wtedy wgrać na nowy hdd po odpaleniu konsoli.




#749 polis

polis
  • Newbie
  • 6 postów
  • Gadu-Gadu
  • Skąd:Wrocław

Napisano 28 wrzesień 2010 - 14:53:29

ok dzięki a ten nowy 3.50 jest do pobrania ze strony sony.

#750 lucin713

lucin713
  • Użytkownicy
  • 37 postów
  • Skąd:Warszawa

Napisano 29 wrzesień 2010 - 08:42:40

Witam,

potrzebuję szybkiej porady - otóż na dniach wymieniam w swoim PS3 fat dysk 80Gb na większy.

Stoję przed wyborem dwóch modeli:

- Seagate Momentus 500Gb 5400 RPM 8mb pamięci
- Seagate Momentus 500Gb 7200 RPM 16mb pamięci

różnica cenowa pomiędzy dyskami to 20 zł - który napęd byście mi radzili ?

#751 polis

polis
  • Newbie
  • 6 postów
  • Gadu-Gadu
  • Skąd:Wrocław

Napisano 29 wrzesień 2010 - 17:37:33

ale na Ps3 max możesz mieć 250Gb

#752 Kitana

Kitana

    Super Użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 273 postów

Napisano 29 wrzesień 2010 - 17:51:27

polis prosze Cie nie komentuj jak sie na tym nie znasz.... bierz Seagate Momentus 500Gb 7200 RPM 16mb pamięci, wiecej pamieci oraz wieksza ilosc obrotow co da szybsza prace konsoli. Pozdrawiam
Dołączona grafika

#753 lizer

lizer
  • Newbie
  • 2 postów

Napisano 29 wrzesień 2010 - 18:25:34

siema mam pytanie czy firmware jest na dysku twardym ps3 czy nie bo chciał bym wymienic dysk i chce sie dowiedziec czy będę mogł zainstalowac sobie firmware np 3.42 a nie 3.50

#754 Kitana

Kitana

    Super Użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 273 postów

Napisano 29 wrzesień 2010 - 18:56:41

Mozesz wgrac starszy, jedynie jak bedziesz chcial polaczyc sie z PSN to ci bedzie kazal sciagnaqc najnowszego. Pozdro
Dołączona grafika

#755 lizer

lizer
  • Newbie
  • 2 postów

Napisano 29 wrzesień 2010 - 18:57:25

aha dzięki za info.

#756 razer1890

razer1890
  • Newbie
  • 2 postów

Napisano 29 wrzesień 2010 - 19:27:53

lizer nie bardzo wiem o co ci chodzi z tym jaki ty masz firmware 3.50 i chcesz zejść na niższy bo nie rozumiem. Bo ja mam podobne pytanie tylko ze posiadam PS3 z wersja 3.42 i chce dać nowy dysk czy kiedy dam nowy dysk będę mógł wgrać starsze oprogramowanie

#757 Kitana

Kitana

    Super Użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 273 postów

Napisano 29 wrzesień 2010 - 19:32:32

Tak! FW mozna wgrac jakie sie chce, jedynie nie da sie wtedy polaczyc z PSN poniewaz trzeba wtedy pobrac najnowsze FW a tak to mozesz normalnie wgrac z pendrive stare FW i korzystac
Dołączona grafika

#758 krzybiel

krzybiel
  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • Skąd:WLKP

Napisano 30 wrzesień 2010 - 08:08:18

Mam stare PS3 z 40gigowym dyskiem, jeden z pierwszych modeli sprzedawanych w Polsce. Gram tylko w COD i Fifę więc pojemność dysku mi starczała ale ostatnio dostałem gratis dysk SEGATE 2.5'', 250GB, SATA/300, 7200RPM, 16MB cache. Pojemność nie za duża, a darowanemu koniowi w gębę się nie patrzy więc zabrałem się za wymianę. Wszystko zrobiłem zgodnie z Waszymi radami i dysk śmiga jak szalony :)

#759 lucin713

lucin713
  • Użytkownicy
  • 37 postów
  • Skąd:Warszawa

Napisano 30 wrzesień 2010 - 08:40:58

Witam,

Poniżej opiszę sposób w jaki udało mi się zmienić wewnętrzny dysk w konsoli przy minimalnych kosztach.

Z uwagi na fakt, że zamontowany od nowości dysk w mojej PS3 fat zaczął się zapełniać po brzegi, zacząłem szukać w necie czegoś większego.
Jakiś czas wcześniej kupiłem dysk przenośny (A-DATA NH92) 250 Gb na który zrzucałem filmy i mp3 poprzez kabel USB.
Już miałem kupować na alledrogo dysk do mojej czarnuli, gdy nagle doznałem olśnienia.
Rozkręciłem dysk przenośny o którym pisałem powyżej i jak się okazało był to 2,5 calowy dysk SATA. Wystarczyło wysunąć go z płytki łączącej gniazdo ze złączem USB i przełożyć do PS3.

I teraz szybki opis od początku co zrobiłem:
1. Na dysk przenośny (jeszcze przed jego rozebraniem) zrobiłem pełny backup z konsoli;
2. Dysk przenośny podłączyłem do komputera i przeniosłem uprzednio zrobiony backup na dysk komputera;
3. Wyjąłem dysk wewnętrzny z konsoli (operacja banalnie prosta) i włożyłem na jego miejsce dysk wykręcony z dysku przenośnego;
4. Po włączeniu konsoli sformatowała ona nowy dysk i poprosiła o firmware;
5. Stary dysk z PS3 przełożyłem do obudowy dysku przenośnego, wszystko skręciłem i podłączyłem do komputera. Zrobiłem format „nowego” dysku przenośnego (koniecznie FAT32) i zrzuciłem na niego wcześniej zgrany backup oraz firmware (musi być w katalogu PS3->UPDATE);
6. Dysk przenośny podłączyłem do konsoli, wgrałem firmware i backup;

Konkluzja:

Dysk 250Gb wraz ze wszystkimi danymi jakie miałem wcześniej jest w konsoli - 3 x więcej miejsca niż poprzednio.
Stary dysk z PS3 (80Gb) spełnia znakomicie swoje zadanie w obudowie dysku przenośnego.
Oszczędziłem na zakupie kolejnego dysku (oczywiście coś za coś, czyli teraz dysk przenośny ma mniejszą pojemność).

Mam nadzieję, że powyższy sposób przyda się osobom na tym forum :)

#760 prart

prart

    Super Użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 445 postów

Napisano 30 wrzesień 2010 - 09:19:26

polis prosze Cie nie komentuj jak sie na tym nie znasz.... bierz Seagate Momentus 500Gb 7200 RPM 16mb pamięci, wiecej pamieci oraz wieksza ilosc obrotow co da szybsza prace konsoli. Pozdrawiam

konsola zupelnie nie korzysta z dobrodziejstwa 7200 RPM (wina kontrolera dysku), co do 16mb zdania sa podzielone.

Tak! FW mozna wgrac jakie sie chce, jedynie nie da sie wtedy polaczyc z PSN poniewaz trzeba wtedy pobrac najnowsze FW a tak to mozesz normalnie wgrac z pendrive stare FW i korzystac

jesli na konsoli (przed wymiana dysku) bylo juz zainstalowane nowe firmware, to na nowym dysku nie bedzie mozna zainstalowac starego. przykladowo: masz konsole z FW 2.00, wkladasz jej nowy dysk, konsola prosi o pliki z firmware. przyjmie tylko FW 2.00 i w gore, nie przyjmie 1.99 i w ponizej. informacje o FW zapisywane sa takze w pamieci flash konsoli a nie tylko samym dysku. gdyby twoja teoria byla prawdziwa, to bylby banalny sposob na downgrade konsoli. bylby.





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: PS3 superslim, dysk twardy, ps3, wymiana, dysk, hardware, laptop, sata, YLOD

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Font:
Arial | Calibri | Lucida Console | Verdana
 
Font Size:
9px | 10px | 11px | 12px | 10pt | 12pt
 
Color: