Skocz do zawartości




Zdjęcie

Wymiana dysku w PS3

PS3 superslim dysk twardy ps3 wymiana dysk hardware laptop sata YLOD

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2205 odpowiedzi w tym temacie

#21 LOCOSP

LOCOSP
  • Newbie
  • 11 postów

Napisano 13 kwiecień 2008 - 15:07:49

niestety tak to nie dziala giery i dema i co kolwiek z pss zapisuje sie tylko na wbudowanym w ps3




#22 Martiness

Martiness

    Super Użytkownik

  • Newbie
  • PipPipPip
  • 537 postów
  • Skąd:Inowrocław

Napisano 13 kwiecień 2008 - 15:12:54

a przeniesc tego nie darady? jako importowanie...?
// sygnaturka wycieta przez admina.

#23 LOCOSP

LOCOSP
  • Newbie
  • 11 postów

Napisano 13 kwiecień 2008 - 17:11:55

w sumie na upartego moglbs pokombinowac w taki sposob, ze

co backup to inna gra na hdd

czyli backup jeden 1 : loco roco
bacup 2 : motor storm
backup 3 : fifa 08 i w zaleznosci w co chcesz pograc przywracac odpowiedni backup z jakiegos wielkiego dysku zewnetrznego

#24 barcio

barcio
  • Użytkownicy
  • 2 postów

Napisano 18 kwiecień 2008 - 09:44:52

Witam, to mój pierwszy post i będzie on dość długi Nie wiem czy to odpowiednie miejsce na to ale nie chcę zakładać nowego tematu.

Sprawa jest związana z wymianą dysku, ale nie dotyczy bezpośrednio samej wymiany a tego co się działo tuż potem.


Otóż postanowiłem zamienić sobie fabryczną 40-kę na 120GB Seagate'a (5400 obrotów, 8MB cache itd.). Sama zamiana przebiegła bezproblemowo - dobry śrubokręt miałem Oczywiście wyczytałem wcześniej co trzeba zrobić (backup, plik z update'tem na penie). A więc - dyski zamienione, odpalam, konsola odczytuje z pendrive'a co ma odczytać, dysk się sformatował, zaczyna się wgrywanie firmware'u, dochodzi do 99% i... staje! Czekam ok. 15 minut - dalej stoi! Buszuję po forach chcąc cię się dowiedzieć "o.c.b." ? Resetuję konsolę, wgrywanie idzie znowu i znowu staje na 99%. Normalnie prawie zawału dostałem, obawiając się najgorszego... Ostatnia deska ratunku - wkładam z powrotem 40-kę, odpalam, wszystko tak samo, tyle że podczas formatowania wyskakuje "serious error" a ja myślę "no to jestem w dupie..." Jeszcze raz reset i o dziwo konsola odpala się jak gdyby nigdy nic, co prawda pogubiła trochę ustawień ale przywrócenie backup'a i wgranie jeszcze raz fw 2.30 z pena dało efekt.

Teraz zastanawiam się w czym tkwi problem:

1. Dysk walnięty
2. Konsola wadliwa
3. Plik z fw 2.30 uszkodzony
4. Problem z odczytem z pendrive'a bo używałem mp3 Creative'a bo mojego PQI zostawiłem w pracy

Na razie nie bardzo mam jak sprawdzić innego dysku...może da radę wymienić. Ewentualnie spróbuję jeszcze raz używając już porządnego pena i może ze starszym firmware'rem.

Nie wiem czy ktokolwiek z was spotkał się z takim problemem ale być może ktoś będzie w stanie coś poradzić. Napisałem maila do Sony Polska ale nie spodziewam się szybkiej odpowiedzi albo wręcz czegoś w stylu "Co to jest Playstation ?".

#25 Martiness

Martiness

    Super Użytkownik

  • Newbie
  • PipPipPip
  • 537 postów
  • Skąd:Inowrocław

Napisano 19 kwiecień 2008 - 18:37:18

mam dla was ciekawa niespodzianke

DYSK TWARDY: 750GB DZIAŁA!!!

a nie mowilem ze ciekawa ;p
// sygnaturka wycieta przez admina.

#26 xfazi

xfazi

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 219 postów

Napisano 19 kwiecień 2008 - 19:47:00

mam dla was ciekawa niespodzianke

DYSK TWARDY: 750GB DZIAŁA!!!

a nie mowilem ze ciekawa ;p

Masz taki dysk w swojej czarnuli? Czy na necie znalazles?

#27 Martiness

Martiness

    Super Użytkownik

  • Newbie
  • PipPipPip
  • 537 postów
  • Skąd:Inowrocław

Napisano 19 kwiecień 2008 - 19:51:13

bylem dzis u kumpla, z ktorym gram w FIFE 08 i wymienialismy u niego dysk ;]
teraz ja sobie kupie i u siebie taki dam ;]
// sygnaturka wycieta przez admina.

#28 picld

picld

    Super Użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 309 postów
  • Skąd:Krakuff

Napisano 19 kwiecień 2008 - 22:08:48

swietna wiadomosc!! ale mowimy o wewnetrznym dysku tak? w zasadzie to dlaczego mialby nie dzialac? nie kumam po co wypisuja w specyfikacjach nosnikow (memorki, hdd) smiesznie niski limit 'wspieranych' gigabajtow.. w koncu nawet archaiczny fat32 obsluguje wieksze dyski niz dostepne dzis w sprzedazy....
tak czy owak, dzienx Martiness za info. juz wiem na co wydac wkrotce kaske

picld.png


#29 Martiness

Martiness

    Super Użytkownik

  • Newbie
  • PipPipPip
  • 537 postów
  • Skąd:Inowrocław

Napisano 19 kwiecień 2008 - 22:36:09

ciekawe czy 1terabajt by poszedl XD
// sygnaturka wycieta przez admina.

#30 Maxavelli

Maxavelli

    Super Użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 425 postów
  • Skąd:Jaworzno

Napisano 20 kwiecień 2008 - 10:04:46

Chodzi zapewne o zewentrzne 750 GB, bo wewnetrznych 2,5 cala poki co nie ma o takiej pojemnosci (i raczej dlugo nie bedzie).

Dołączona grafika


#31 matteo

matteo

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 55 postów
  • Skąd:Warszawa

Napisano 25 kwiecień 2008 - 16:33:28

Jako, że będę się przymierzał do wymiany dysku w PS3...
Jest jakiś najlepszy z najlepszych jeśli chodzi o dyski 2.5? Nie bardzo wiem jaki model wrzucić do mojej PS3,
oczywiście 160GB lub 250GB i 5400 zeby byl mozliwie cichy... tylko mam problem z wyborem tego jedynego
Pomożecie?

Druga sprawa jak tak czytam kolejne posty i oglądam video know how traktujące o wymianie dysku.
Normalny BACKUP z demami gier i całą zawartością dysku robi się np. na zewnętrzny HDD. OK.
A co z tym pliczkiem z pendrive'a o którym niektórzy piszą? Bo nie bardzo to rozumiem...
Przy okazji, żeby rozwiać wszelkie wątpliwości - BACKUP odtwarza też zainstalowane wcześniej dema?
Czy muszę mieć instalkę i na nowo instalować wszystkie dema?


P.S. 750GB to na 3.5, bo aktualnie zdaje się największy dysk 2.5 jest w stanie zmieścić 320GB danych.
Heh, ale o czym My tu piszemy, jak dzisiaj zobaczyłem, że w mojej PS3 jest dostępnych 8GB wolnego miejsca
to doszedłem do wniosku, że czas na wymianę dysku, bo coś spektakularnie szybko się zapełnia...

#32 Piciu

Piciu

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 97 postów
  • Gadu-Gadu
  • PSNidPiciu81
  • Skąd:Poznań

Napisano 25 kwiecień 2008 - 16:48:03

"A co z tym pliczkiem z pendrive'a o którym niektórzy piszą? Bo nie bardzo to rozumiem..."

Chodzi o firmware do PS3

http://uk.playstatio...res-(ver-2-30)/

Z czegos musisz jej wgrac jak wsadzisz czysty dysk.
Samsung LE40N87BD + PS3 60GB@320GB + 2xDS3 + ...

Dołączona grafika


#33 matteo

matteo

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 55 postów
  • Skąd:Warszawa

Napisano 25 kwiecień 2008 - 17:31:08

Chodzi o firmware do PS3
[...]Z czegos musisz jej wgrac jak wsadzisz czysty dysk.

Aaaaa, no i wszystko jasne, dzięki!
Rozumiem, że to jest full package dla PS3? (nie, że trzeba instalować najpierw jakąś poprzednią wersję?)
Plik wrzucam do katalogu PS3 -> UPDATE na zewnętrzny HDD albo FLASH, tak?


P.S. Jeszcze czekam na info odnośnie polecanych dysków

#34 Fuczak

Fuczak

    Super Użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 744 postów
  • PSNidFuczak
  • Skąd:Siemianowice

Napisano 29 kwiecień 2008 - 21:26:13

Nie wiem po co wam te pliczki z update firmware na pendraku, skoro u mnie po zmianie dysku nic takiego nie trzeba bylo robic, firmware 2.30 byl i jest po wymianie dysku.




Jesli ktos mial problem przy robieniu RESTORE z dysku USB (przy obliczaniu pozostalego czasu wyskakuje ze nie ma plikow z backupem), to przed nacisnieciem PS po restarcie konsoli, zrobcie restart dysku USB (on-off). W moim przypadku pomoglo

#35 321konio

321konio
  • Newbie
  • 13 postów
  • Skąd:Małomice

Napisano 04 maj 2008 - 11:05:41

A więc jestem świeżo po wymianie dysku na 40gb na 250gb WD2500BEVS
I jestem bardzo mile zaskoczony. Najpierw Backup na Ipoda 30gb, backup zajął ok 17gb.
Wymiana banalnie prosta, odłączyć, wyciągnąć, wsadzić, podłączyć
Włączać konsole, powiadomienie, że dysk musi być sformatowany, formatuje, uruchamiam ponownie, i wszystko (prawie)) tak jak było. Konta, ustawienia, nowy firmware.
Robię restore z Ipoda i odzyskuję wszystko to co było. Muza, foty, folmy, DEMA, save'y, aktualizacje gier.
I teraz oprócz tego, że mam 187gb wolnego miejsca, nie zmieniło się nic

#36 matteo

matteo

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 55 postów
  • Skąd:Warszawa

Napisano 09 maj 2008 - 19:20:48

A więc jestem świeżo po wymianie dysku na 40gb na 250gb WD2500BEVS

I jak po kilku dniach użytkowania?
Właśnie się zastanawiam nad zakupem tego dysku WD, to jest Scorpio, tak?

#37 qgar

qgar

    mgr inz. :D

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 3894 postów

Napisano 14 maj 2008 - 20:24:22

Nie bawilem sie w zmiane dysku w konsoli ale ostatnio juz trzeba sie zastanawiac jakie demo wywalic zeby zainstalowac nowe. Nie rozumiem po co jakis pendrive z firmwarem. Przeciez ten zapisany jest w pamieci flash konsoli. Jezeli by byl na dysku, to zadnen problem aby zrobic downgrade, a jak juz ktos zlamie system plikow ps3 to zaczeloby sie wrzucanie custom firmware'ow.
Na szczescie 321konio mnie uspokoil i jest tak jak myslalem ze ma byc.
betatesterzy to gatunek wymarly
Dołączona grafika

#38 xDash

xDash
  • Newbie
  • 11 postów

Napisano 19 maj 2008 - 15:02:21

Czytałem, że po wymianie dysku na nowy trzeba z (np.)pendriva wgrać nowy soft do konsoli.... a nie mógłbym ściągnąć go po prostu zakładki system update w konsoli przez neta ?

edit: ok już wiem nie przeczytałem dokładnie wszystkich postów
Dołączona grafikaDołączona grafika

#39

  • Goście

Napisano 19 maj 2008 - 18:12:32

No to ja mam takie pytanie. W przyszłym miesiącu kupuje ps3 i tak się zastanawiam czy od razu nie wsadzić większego dysku. I teraz pytanie czy pierwsze uruchomienie konsoli musi być z dysku który daje sony? Czy można od razu podmienić dysk?

#40 marcink52

marcink52
  • Użytkownicy
  • 19 postów

Napisano 22 maj 2008 - 16:37:28

Mam dysk 500g seagate freeagent zewnetrzny i wszystko smiga jak należy.Dwie partycje 1 fat32 druga ntfs widzi oczywiscie tylko fat32.Filmy mp3 foty i inne badziewia trzymam tam.Reszta na wew dysku (40g) konsoli.Podpinałem na kablu usb dysk 3,5 z kompa i tez wszystko grało.Mysle ze nie ma sensu inwestować w dyski wew bo szkoda kasy.Ile czasu można grać w demko? Pogram -pasi -kupuje.Można trzymać demka takie jak pes2008 lub inne grywalne ale ile jest takich? Nie wiem na co można zmarnować 40gb.
Dołączona grafika





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: PS3 superslim, dysk twardy, ps3, wymiana, dysk, hardware, laptop, sata, YLOD

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Font:
Arial | Calibri | Lucida Console | Verdana
 
Font Size:
9px | 10px | 11px | 12px | 10pt | 12pt
 
Color: